Blog

Ekwipunek zakładów przetwórstwa mięsnego

Jakikolwiek zakład produkcyjny funkcjonujący w specjalizacji gastronomicznej, a w szczególności mięsnej, powinien być poprawnie wyposażony. Wynika to nie tylko z tego, że takie zakłady konkurują ze sobą oraz żeby utrzymać się na rynku muszą przetwarzać towary nie gorszej jakości oraz w nie mniejszych liczbach aniżeli konkurencja, ale też z przepisów bezpieczeństwa oraz higieny pracy, które dyktują zastosowanie niektórych rozstrzygnięć.

Bezpieczeństwo i higiena pracy

W sprawie zachowania odpowiedniego poziomu higieny nadzwyczaj istotne jest posiadanie przez zakład mięsny apteczki, mat odkażających i słusznych sprzętów sanitarnych, takich jak umywalki, natryski, sterylizatory do ostrzy oraz tym analogiczne. Są one kontrolowane w trakcie jakiejkolwiek inspekcji, nic w następstwie tego wątpliwego, że stanowią obiekt nadzwyczajnej troski dyrektorów oraz kierowników zakładów. Oprócz powyższych sprzętów zakład ma obowiązek dbać również o środki chemiczne wymagane do ich prawidłowej pracy, inaczej na przykład mydło lub płyn, jakim nasączane są maty sterylizujące.

Zdolność produkcji

Nie mniej ważne od zachowania norm bezpieczeństwa i schludności pracy w zakładzie mięsnym jest jego skuteczna praca, to właśnie dzięki jakiej zakład będzie w stanie sfinalizować zlecenia klientów i dostarczyć swoje towary w odpowiedniej ilości i o właściwym czasie. W tym celu może użytkować współczesne techniki. Na szczęście obecna technika wychodzi naprzeciwko oczekiwaniom inżynierów organizujących przebieg wytwórczy, oddając do ich dyspozycji przyrządy takie jak kutry do mięsa, skórowaczki, automatyczne pakowarki oraz tym analogiczne. Zastosowanie w branży mięsnej znajdują także przenośniki rolkowe instalowane niejednokrotnie przy taśmach produkcyjnych. Potrafią one wyraźnie poprawić wydajność pracy zakładu, osiągają w takim razie sobie coraz pokaźniejszą popularność.
Jednak mimo zaawansowania współczesnej technologii przenigdy nie należy zapominać, że zakład mięsny to w głównej mierze pracownicy.